7 χρήσιμα διδάγματα από τις αποτυχημένες σχέσεις
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι παλαιότερες σχέσεις τους αποτελούν σημάδι αποτυχίας ή του χρόνου που σπατάλησαν με το λάθος άτομο. Πράγματι, οι σχέσεις μας αφήνουν συναισθήματα θλίψης, αβεβαιότητας και ενοχής, αλλά υπάρχει πολλή σοφία κρυμμένη πίσω από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Αντί να προσπαθούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους κάτι τελείωσε, το πραγματικό ερώτημα είναι τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό; Έχω περάσει πολύ χρόνο ψάχνοντας στο παρελθόν να βρω απαντήσεις, μόνο και μόνο για να διαπιστώσω ότι είναι προτιμότερο να επικεντρωνόμαστε στα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέες σχέσεις.
Παρακάτω περιγράφονται 7 χρήσιμα διδάγματα που μπορούμε να αποκομίσουμε από τις προηγούμενές μας σχέσεις:
1. Οι άνθρωποι δεν μας ανήκουν.
Στο παρελθόν πίστευα ότι όταν είχα δεσμό με κάποιον, ταυτόχρονα μου ανήκε. Φυσικά, τώρα ξέρω ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν ιδιοκτησία μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε δικαίωμα να κρίνετε τις επιλογές του τρόπου ζωής του συντρόφου σας ανεξαρτήτως από το χρονικό διάστημα που είστε μαζί. Δεν πρέπει να ελέγχετε τη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν δεν είναι η ιδανική για τη σχέση σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να επικοινωνείτε και να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, τιμώντας την παρουσία του άλλου και αγαπώντας τον εαυτό σας.
2. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για τον εαυτό μας.
Όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε κάθε λεπτό της ώρας μαζί του, να ξεχνάτε ποιοί είστε και να παραμελείτε τα δικά σας όνειρα. Έρωτας σημαίνει να ζείτε στο έπακρο τις στιγμές που περνάτε μαζί, αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιείτε τον χρόνο που περνάτε χωριστά κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Είναι πολύ οδυνηρό να χάνετε τον εαυτό σας αγαπώντας ένα άλλο πρόσωπο. (Πιστέψτε με, το ξέρω καλά!)
3. Ο εαυτός σας ολοκληρώνεται μέσα από εσάς και μόνο. Τελεία και παύλα.
Η ανόητη φράση «είσαι το άλλο μου μισό» κατέστρεψε την αίσθηση που έχουμε για τις σχέσεις μας. Αν ψάχνετε την επιβεβαίωση και την αγάπη σε κάτι έξω από τον εαυτό σας, τότε θα προκύψουν προβλήματα εξάρτησης.
Στο παρελθόν, είχα ανάγκη από έναν άντρα για αυτοεπιβεβαίωση. Η αυτοεκτίμησή μου έπεφτε κατακόρυφα όταν δεν είχα κάποια σχέση. Αυτό που δεν είχα συνειδητοποιήσει ήταν ότι έχανα την ενέργειά μου και άφηνα την ευτυχία μου στο έλεος κάποιου άλλου προσώπου.
Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό σας, δεν θα βρείτε την ευτυχία ούτε σε μια σχέση. Πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να είστε ευτυχισμένοι με τη ζωή σας πριν καταφέρετε να τη μοιραστείτε με κάποιον άλλο.
4. Μπορείτε να αλλάξετε μόνο τον εαυτό σας. Μην αυταπατάσθε πιστεύοντας ότι θα αλλάξετε τον σύντροφό σας.
Βεβαίως και μπορούμε να παρακινήσουμε τους άλλους με το παράδειγμά μας, αλλά το να έχουμε την απαίτηση κάποιος να χάσει 4 κιλά ή να αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται τον θυμό του, δεν τιμά καθόλου το άλλο πρόσωπο.
Επίσης, δεν αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για να πάρετε αυτό που θέλετε. Οι άνθρωποι ωριμάζουν όταν αισθάνονται μια εσωτερική επιθυμία να κάνουν στροφή στη ζωή τους. Όταν κάποιος πιέζεται για να αλλάξει, μπορεί να οδηγηθεί σε προσωρινές βελτιώσεις αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν συναισθήματα πικρίας.
Αν δεν σας αρέσει το γεγονός ότι ο σύντροφός σας είναι οξύθυμος, αλλάξτε τον τρόπο που αντιδράτε. Απαντήστε του με ηρεμία. Όταν αλλάζετε τη ροή της ενέργειάς σας, το άλλο άτομο αισθάνεται αυτομάτως αυτή την καινούρια ενέργεια. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά ακολουθώντας το παράδειγμά σας κι όχι τα λόγια σας.
Και σε περίπτωση που θέλετε απελπισμένα να αλλάξει ο σύντροφός σας, αναρωτηθείτε για ποιό λόγο να είστε με κάποιον που χρειάζεται τόσες πολλές αλλαγές.
5. Η περίοδος πάθους δεν διαρκεί για πάντα.
Η κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στον πόθο και την αγάπη μας επιτρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όταν έρθει η ώρα για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Οι πεταλούδες στο στομάχι, το εντυπωσιακό ντύσιμο, τα μηνύματα στο κινητό και οι ατέλειωτες συζητήσεις μέσα στη νύχτα είναι όλα σημάδια ερωτικού πάθους. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα συνήθως ξεθωριάζουν και τότε παίρνει τη θέση τους η αγάπη.
Αγάπη σημαίνει να αποδεχτούμε ότι το άλλο πρόσωπο έχει ελαττώματα και να το αγαπάμε με αυτά. Σημαίνει ακόμα ότι είμαστε ειλικρινείς και μοιραζόμαστε τα πάντα ανοιχτά, χωρίς το φόβο ότι θα μας κατακρίνει. Όταν καταφέρετε να μοιραστείτε κάτι καλό, κακό ή άσχημο με κάποιον, τότε η αγάπη γίνεται πιο δυνατή.
6. Μερικές σχέσεις γίνονται μόνο και μόνο για να μας διδάξουν ότι πρέπει να τις αφήσουμε.
Το να διακόψουμε μια σχέση συγχωρώντας και νιώθοντας αγάπη για το άλλο άτομο απαιτεί κατανόηση αλλά και αυτοσυγχώρεση. Μερικές σχέσεις έρχονται στη ζωή μας όχι για να μας δώσουν την παντοτινή ευτυχία, αλλά για να μας διδάξουν τον ορθό τρόπο για να τις σταματήσουμε. Το να αφήνουμε πίσω το παρελθόν μας επιτρέπει να είμαστε πλήρως παρόντες συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά σε μελλοντικές σχέσεις.
7. Οι σχέσεις μας με τους άλλους αντικατοπτρίζουν τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.
Όταν γινόμαστε αντιδραστικοί μέσα στις σχέσεις, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουμε ακόμα μέσα μας φόβους και αγωνίες. Όταν αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας σε αυτή την κατάσταση, μπορούμε να επιλέξουμε να στραφούμε σε διαφορετικές αντιλήψεις. Όσο πιο πολύ συμπεριφερόμαστε με γνώμονα τον καλύτερό μας εαυτό, τόσο πιο πολλή αυτοεκτίμηση καλλιεργούμε, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να καλλιεργήσουμε σχέσεις αγάπης.
Οι σχέσεις μας βοηθούν να αναπτυχτούμε και να εξελιχτούμε. Μερικές φορές, σκοπός είναι να δοκιμαστούμε ή να διδαχτούμε κάτι. Κάποιοι θα σας εκμεταλλευτούν και κάποιοι άλλοι θα βγάλουν τον καλύτερό σας εαυτό. Μερικές φορές η σχέση σας δεν θα ανταποκρίνεται πλέον στους υψηλότερους στόχους σας και τότε οι δρόμοι σας θα χωριστούν φυσικά έτσι ώστε να μπορέσετε και οι δύο να συνεχίσετε να εξελίσσεστε.
Άρθρο της Tejal Patel πρώην μεσολαβήτριας και δικηγόρου με ειδίκευση στα διαζύγια