Τα μυστικά της καλής επικοινωνίας

Τα μυστικά της καλής επικοινωνίας σε μια σχέση– Μην περιμένεις να σου προσφέρει τα πάντα ο σύντροφός σου. Μην αναζητάς να καλύψει όλες τις υπαρξιακές, ψυχολογικές, πνευματικές και οικονομικές σου ανάγκες. Απόφυγε μια αυτοκόλλητη σχέση εξάρτησης. Να έχεις τους δικούς σου φίλους, τις δικές σου δραστηριότητες και τους δικούς σου στόχους. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να κάνεις πράγματα που προσωπικά σε ενδιαφέρουν και εμπλουτίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή σου. Διατήρησε την δική σου ταυτότητα ως ξεχωριστό άτομο.

– Μην απαιτείς ο σύντροφός σου να καλύψει όλες τις προσδοκίες σου. Προσπάθησε να αποδεχτείς ειρηνικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε αυτό που θα ήθελες και την πραγματικότητα. Προσπάθησε να αποδεχθείς όσο σου είναι δυνατόν την πραγματικότητα. Να συμφιλιώνεσαι με αυτό που κάθε φορά γίνεται στη ζωή σου. Είναι φυσικό να αντιμετωπίζεις συνεχώς προκλήσεις και αντιξοότητες. Χρειάζεται να προσπαθείς με επιμέλεια και επιμονή ώστε να πετυχαίνεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των καθημερινών δυσκολιών.

– Προστάτεψε όσο μπορείς τη συναισθηματική σου ισορροπία και την προσωπική σου ελευθερία χωρίς να συντρίβεις όμως την ισορροπία και την ελευθερία του άλλου.

– Παραδέξου ότι και οι δύο είστε κατά κάποιο τρόπο αδύνατοι, φοβισμένοι και πληγωμένοι.

– Συνειδητοποίησε ότι συχνά δεν είναι ο άλλος που σου προκαλεί την οδύνη. Ο άλλος είναι απλά ο καθρέπτης πάνω στον οποίο προβάλλονται τα δικά σου προβλήματα και οι δικές σου εσωτερικές συγκρούσεις και αδυναμίες.

– Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που μπορείς και είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις στο σύντροφό σου και τι είναι αυτό που ζητάς να πάρεις από αυτόν. Μίλησέ του ανοιχτά για τις ανάγκες σου.

– Προσπάθησε να μην καταλήγεις εύκολα σε συμπεράσματα από τα λόγια του άλλου.

– Να θυμάσαι ότι Αγαπώ σημαίνει έχω τη δυνατότητα να μπαίνω κάτω από τον άλλο χωρίς να συνθλίβομαι.

Νικήτας Καυκιός