Μου άρεσε… Θέλω να το κάνεις πιο συχνά!

Μου άρεσε… Θέλω να το κάνεις πιο συχνάΥπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσουμε μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμάμε. Ένας από αυτούς είναι η φιλοφρόνηση, η οποία αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική σχέση και να αφήσει και τις δύο πλευρές ευχαριστημένες και ικανοποιημένες.

Με ένα απλό ευχαριστώ δείχνουμε απλώς στον άλλον ότι εκτιμούμε αυτό που έκανε για εμάς. Ωστόσο, τι χρειάζεται να πούμε αν αυτή η πράξη ήταν πολύτιμη μεν για εμάς αλλά θα θέλαμε να επαναλαμβάνεται δε; Χρειάζεται να αναφέρουμε πώς επηρέασε τα συναισθήματά μας και ποια ανάγκη μας κάλυψε.

Οπότε, τα στοιχεία που συνθέτουν μια σωστή φιλοφρόνηση είναι :

1. Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας

2. Αναφέρουμε την ανάγκη που μας κάλυψε

3. Αναφερόμαστε στην πράξη που οδήγησε στα παραπάνω

Σε όποια σειρά και να μπουν τα τρία αυτά στοιχεία δεν έχει σημασία, αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε και τα τρία.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι επιστρέφουμε κουρασμένοι στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα. Μπαίνοντας παρατηρούμε, ότι είτε το παιδί μας, είτε ο/η σύντροφός μας έκανε μια δουλειά την οποία συνήθως κάνουμε εμείς. Η κίνηση αυτή μας ικανοποιεί και με την ιδέα ότι για σήμερα δε χρειάζεται να την κάνουμε εμείς, ήδη νιώθουμε ξεκούραστοι. Μέσα μας σκεφτόμαστε, «τι καλά που θα ήταν να γινόταν αυτό πιο συχνά!».

Με τον ανωτέρω τρόπο είναι εφικτό να συμβεί. Αντί για ένα απλό «ευχαριστώ που έκανες αυτό και αυτό» λέμε «αισθάνομαι πολύ χαρούμενος/η (συναίσθημα ) που νιώθεις ότι χρειάζομαι λίγη ξεκούραση (ανάγκη που καλύφθηκε). Σε ευχαριστώ που (πράξη) ….. Η βοήθειά σου είναι πολύτιμη και χρήσιμη για μένα». Αν τα λόγια συνοδεύονται και από ένα χάδι, μια αγκαλιά ή ένα φιλί, τότε θα είναι ακόμη καλύτερο το αποτέλεσμα.

Τι καταφέρνουμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο και πώς επηρεάζει τον άλλον; Αν εκφράσουμε τα συναισθήματα που προκάλεσε η πράξη και πώς αυτά συνδέονται με την ανάγκη μας, δίνουμε πίσω την ικανοποίηση, που και εκείνος μας έδωσε. Γεμίζουμε και τον δικό του συναισθηματικό κόσμο με ευχάριστα συναισθήματα, που θα θέλει να λαμβάνει και στο μέλλον. Άλλωστε σε ποιον δεν αρέσει να αισθάνεται χρήσιμος και σημαντικός; Αν καταφέρουμε να ενεργούμε με αυτό τον τρόπο, τότε δημιουργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης.

Αυτός ο τρόπος (με ή χωρίς χάδια, αγκαλιές και φιλιά είναι επιλογή του καθενός – εγώ εδώ δεν ανακατεύομαι) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον επαγγελματικό μας χώρο. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να ακούσουν κάτι παραπάνω, από ένα απλό ευχαριστώ.

Μόλις ξεκινήσουμε να κάνουμε σωστές φιλοφρονήσεις θα παρατηρήσουμε πως οι σχέσεις μας γίνονται πιο ουσιαστικές, δυνατές και όμορφες και το κλίμα γίνεται πιο άνετο και ευχάριστο. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Βίκυ Τσώκου

Πηγή