Βιβλία

Προτάσεις βιβλίων για τις σχέσεις, τον γάμο και την οικογένεια

– ΟΡΙΑ ΖΩΗΣ

Πρέπει να έχεις έναν εαυτό για να μπορείς να τον προσφέρεις

Συγγραφέας: Cloud Henry, Townsend John
Εκδόσεις: Η Έλαφος

Όλοι γνωρίζουμε τα περίπλοκα προβλήματα της μοναξιάς, της αποξένωσης, και εν γένει της συναισθηματικής απαιτητικότητας, τα οποία δημιουργεί η σημερινή σχεδόν ιδεοληπτική προσπάθεια αυτοπροστασίας και οριοθέτησης του ατόμου. Το πρόβλημα των ορίων, με το οποίο ασχολείται το βιβλίο, αποτελεί καρπό της παραπάνω προβληματικής. Ουσιαστικά, προσπαθεί να αναδείξει ερωτήματα του τύπου: “Πώς μπορώ να αγαπώ χωρίς να αυτοκαταργηθώ;” ή “Πώς να είμαι ταπεινός χωρίς να διαλυθώ;” ή “Πώς να βοηθήσω χωρίς να καταργώ τον άλλο;”. Με διεξοδικό λόγο και άφθονα παραδείγματα αποπειράται να καταδείξει ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και ότι χρειάζεται κάθε στιγμή να γνωρίζουν τίνος είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα και ποιος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

– Τα Μωρά της Λίμνης

Συγγραφέας: Ιωάννα Σκαρλάτου
Εκδόσεις: Σαΐτης

Η Μυρτώ είναι μια νεαρή φωτογράφος, η οποία ξεκινάει την επαγγελματική σταδιοδρομία της σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο των Αθηνών. Την πρώτη ημέρα της εργασίας της, περνώντας από το Γυναικολογικό Τμήμα, χωρίς να το περιμένει, θα ζήσει μια από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες της ζωής της. Με έναν ξεχωριστό τρόπο, θα συναντήσει από κοντά «Τα Μωρά της Λίμνης», όλα αυτά τα μωρά των παλίνδρομων κυήσεων, που φεύγουν για τον Ουρανό, πριν ακόμα γεννηθούν και μέσα από αυτή την απρόσμενη συνάντηση μαζί τους, η ψυχή της θα ελευθερωθεί… Αλήθεια, πώς μπορεί ν’ αλλάξει η ζωή μιας γυναίκας σε μια πρωινή αίθουσα αναμονής ενός γυναικολογικού τμήματος;…

Τα «Μωρά της Λίμνης» περιμένουν να σας διηγηθούν την δική τους μοναδική ιστορία! Ακολουθήστε τα! Το ταξίδι ξεκινάει!

– Τέλειος γονιός; …προτιμώ αληθινός!

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Γανωτής
Εκδόσεις: Αρχονταρίκι

Υπάρχει τέλειος γονιός; Παιδαγωγοί και συγγραφείς φαίνεται πως το πιστεύουν. Γι’ αυτό και ο σημερινός πατέρας και μητέρα έχουν στη διάθεση τους άφθονο υλικό και πολλές συνταγές. Κι όμως! Τα προβλήματα των νεότερων γενεών αυξάνονται. Αγωνία, μοναξιά, απογοήτευση, κατάθλιψη είναι κάποια απ’ αυτά. Μήπως κατά την αναζήτηση της τελειοποίησης του ρόλου του γονιού χάθηκε η αληθινή σχέση γονέων-παιδιών; Μήπως οι γονείς, ικανοποιούμε μέσω των παιδιών μας ανάγκες δικές μας και κωφεύουμε στις αληθινές ανάγκες τους; Μήπως βρήκαμε υπέροχες θεωρίες αλλά στην πράξη χάσαμε τα παιδιά μας; Μήπως κι εκείνα αναζητούν την αλήθεια, αλλά δεν τη βρήκαν σ εμάς; Τον αληθινό γονιό αναζητά αυτό το βιβλίο. Τον γονιό της θυσίας, του παραδείγματος και της ενθάρρυνσης. Τον γονιό που δεν ξέχασε πώς αποτελεί εικόνα του κοινού Γονιού όλων μας. Σε μία κοινωνία ορφάνιας, ο συγγραφέας αναζητά αληθινό γονιό, που ετοιμάζει μία νέα γενιά κι έναν καλύτερο κόσμο…

– Έρωτας ή τίποτα

Έρωτας ή τίποτα

Συγγραφέας: Δημήτρης Καραγιάννης
Εκδόσεις: Αρμός

«Έρωτας ή τίποτα», ένα βιβλίο για τον έρωτα σε καιρούς μεταμοντέρνους. «Έρωτας ή τίποτα», αφού ο έρωτας δεν αφορά ένα συναίσθημα που προκύπτει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά αποτελεί τη δυνατότητα να κατανοήσει κανείς εμπειρικά το νόημα της ύπαρξης. Η παραίτηση από το να είμαστε ερωτικοί, οδηγεί στην παραίτηση από την ίδια τη ζωή.

Τίποτα: Το κενό. Το άδειο. Η απουσία. Η εγκατάλειψη. Η ανυπαρξία. Ο θάνατος.

Η εμπειρία των αδιέξοδων σεξουαλικών επαφών δίχως έρωτα γίνεται η αφορμή για την αναζήτηση του έρωτα που θα αφορά όλη την ύπαρξη.

«Έρωτας ή τίποτα» για όλους εκείνους που δεν αποδέχονται το συμβιβασμό της μετριότητας.

– Ο Γάμος: Κατάργηση των φύλων

Βιβλίο: "Ο Γάμος: Κατάργηση των φύλων - Κατάδυση στην ψυχοπαθολογία των δύο φύλων"Κατάδυση στην ψυχοπαθολογία των δύο φύλων

Συγγραφέας: π. Βασίλειος Ε. Βολουδάκης
Εκδόσεις: Θυήπολος

Με το βιβλίο αυτό θέλουμε να προκαλέσουμε μια ασυνήθιστη “συζήτηση”.

Προσπαθήσαμε με τη βοήθεια του βιβλίου της Γενέσεως να προσεγγίσουμε την ψυχική κατάσταση των Πρωτοπλάστων πριν από την Πτώση τους και την Εξορία τους από τον Παράδεισο. Αυτό το επιχειρούμε για να αποδείξουμε πως οι διαφορές ανάμεσα στην ανδρική και στη γυναικεία ψυχολογία, που συντάραξαν και συνταράσουν την ισορροπία της ανθρωπότητος, δεν οφείλονται στην αρχική κατασκευή των Πρωτοπλάστων από τον Θεό – που ήταν αρχικά ενιαία – αλλά στον κακό τρόπο που λειτούργησαν αυτοί οι δύο πρώτοι άνθρωποι την ανθρώπινη φύση τους και την διχοτόμησαν.

Αυτό το συμπέρασμα, πιστεύουμε, πως έχει αποφασιστική σημασία, διότι εξηγεί στον σύγχρονο άνθρωπο ότι οι οδηγίες του Θεού προς τον Αδάμ και την Εύα δεν είναι οδηγίες ρατσιστικές, με σκοπό να ευνοήσουν τον Αδάμ εις βάρος της Εύας, αλλά οδηγίες θεραπευτικές, που αποσκοπούν να θεραπεύσουν τα ψυχικά τραύματα, τα οποία προξενήθηκαν και συνεχώς αναπαράγονται εξ αιτίας του διχασμού της ενιαίας ανθρώπινης φύσεως σε δύο ελαττωματικές υπάρξεις, που επεκράτησε να αποκαλούνται φύλα.

 – Μία φορά για όλη τη ζωή

Μια φορά για όλη τη ζωή

Συγγραφέας: π. Ηλίας Σουγάεφ
Εκδόσεις: Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Η Αγία Τριάς»

Στο βιβλίο αυτὸ εξετάζονται οι βάσεις της οικογενειακής ζωής και δίνονται απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα: Με ποιό τρόπο ξεχωρίζει η αγάπη από τον έρωτα, τι σημαίνει πρώτη αγάπη, πώς να διαλέξω την σύζυγο, πόσα παιδιά πρέπει να έχω, τί καταστρέφει την οἰκογένεια, πώς θα πρέπει να είναι η εσωτερική ζωή της οικογένειας.

Το βιβλίο απευθύνεται πρώτα απ’ όλα προς τους νέους ανθρώπους, που βρίσκονται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής, αλλά ενδιαφέρει και όλους τους αναγνώστες, ανεξάρτητα απὸ την πίστη τους και την ηλικία τους, που προβληματίζονται σοβαρά για τα θέματα της σύγχρονης οικογένειας.

– Οικογενειακή ζωή

οικογενειακή ζωή - βιβλίο

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Δ’
Εκδόσεις: Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης

Τα θέματα του τόμου αυτού μπορούν αφ’ ενός μεν να βοηθήσουν όσους αγωνίζονται μέσα στον κόσμο να συνεχίσουν «τον καλόν αγώνα» (Α’ Τιμ. 6, 12) με περισσότερο ζήλο και αφ’ ετέρου να ξυπνήσουν συνειδήσεις ανθρώπων που ταλαιπωρούνται μακριά από τον Θεό, ώστε να θελήσουν να γίνουν συνειδητά μέλη της Εκκλησίας και να χαίρωνται μέσα στη μικρή κοινωνία της οικογένειάς τους την ειρήνη και την ανάπαυση που δίνει η πνευματική ζωή. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι μέσα στον γάμο είναι απαραίτητη η τήρηση όλων των εντολών του Θεού, οι οποίες «βαρεῖαι οὐκ εἰσίν» (Α’ Ιω, 5, 3). Αν λ.χ. καθένας από τους συζύγους θυσιάζη το δικό του θέλημα και κάνη υπακοή, δεν νοιώθει καταπιεσμένος, γιατί το κάνει από αγάπη και αισθάνεται μέσα του μια γλυκειά παρηγοριά.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

 – Το Μυστήριο του Γάμου

Μια ζωντανή εικόνα της ενώσεως Χριστού και Εκκλησίας

Ομιλίες απομαγνητοφωνημένες
π. Αθανασίου Μυτιληναίου
Εκδόσεις: Ορθόδοξος Κυψέλη

Η αδελφότητα της Ιεράς μας Μονής, μέσα στην ποιμαντική της φροντίδα για την πνευματική στήριξη και καθοδήγηση του λαού του Θεού, προβαίνει στην έκδοση των απομαγνητοφωνημένων ομιλιών του μακαριστού Γέροντός μας πατρός Αθανασίου που αναφέρονται στο μυστήριο του γάμου, στο μυστήριο που στις μέρες μας περνάει την πιο οδυνηρή κρίση. […]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

– Χρειαζόμαστε την οικογένεια;

Βιβλίο: "Χρειαζόμαστε την οικογένεια;"

Συγγραφέας: π. Βασίλειος Θερμός
Εκδόσεις: Αρμός

Το ερώτημα του τίτλου σε άλλες εποχές θα ήταν περιττό. Οι νεώτερες εξελίξεις, όμως, καθιστούν αναγκαία την απάντησή του. Δηλώνοντας ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την οικογένεια, αυτομάτως χρεωνόμαστε με την ανάγκη για περισσότερη εργασία θεωρητικά και πρακτικά σε πλήθος τομέων της καθημερινότητας, προκειμένου να συνεργήσουμε στη δημιουργία υγιέστερων οικογενειών που θα πείθουν με την παρουσία τους τον μπερδεμένο κόσμο ότι, ναι, χρεαζόμαστε την οικογένεια.

– Άσκηση και αγιότητα στον γάμο

Άσκηση και αγιότητα στον γάμο

Συγγραφέας: Πάνος Νικολόπουλος
Εκδόσεις: Αρμός

Ασκητικό αντίδοτο σε όλους τους κινδύνους είναι η διατήρηση στην καρδιά κάθε συζύγου, και με την ίδια τουλάχιστον ένταση, της ερωτικής φλόγας γου πρώτου καιρού της γνωριμίας. Η ευαισθητοποίηση του καθενός σε μία καθημερινή έννοια για της πιθανές προσδοκίες και ανάγκες του άλλου και η προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση,

– Σχέσεις ανδρογύνου πριν και μετά τον γάμο

Βιβλίο: "Σχέσεις ανδρογύνου πριν και μετά το γάμο - Μια ορθόδοξη προσέγγιση"(Μία Ορθόδοξη προσέγγισις)

Συγγραφέας: Δαμασκηνός Μοναχός Αγιορείτης
Εκδόσεις: Μυριόβιβλος

Πριν από πολύ καιρό, μας ζητήθηκε να διατυπώσουμε γραπτώς κάποιες σκέψεις και κατευθύνσεις, που εκφράσαμε κατά την διάρκεια μιας συζητήσεως, με θέμα σχετικό με τον τίτλο της παρούσης εργασίας. Αυτές, μετά από επεξεργασία, καθώς και μετά από αρκετές προσθήκες από άλλες πηγές, τις παραθέσαμε σε μία αρχική εργασία μας, υπό μορφήν δοκιμίου. Αργότερα, όμως, μετά από ωριμότερη σκέψη, θεωρήσαμε καλό να εμπλουτίσωμε την αρχική αυτή εργασία με περισσότερα δεδομένα και να την παρουσιάσουμε πιο συστηματική, καλύπτοντας περισσότερες πλευρές του τεράστιου αυτού θέματος, το οποίο πάντα θα είναι ανεξάντλητο, ακριβώς επειδή αφορά την ίδια την ζωή, την οποία δεν μπορεί να περικλείση κανείς σε ένα βιβλίο.

Σχετικά με τον γάμο, τις προγαμιαίες σχέσεις, την παρθενία, την αγαμία και τον μοναχισμό, που σχετίζεται με την αγαμία, έχουν γραφεί πάρα πολλά βιβλία. Εμείς, εδώ, θα περιορισθούμε μόνο στο θέμα των σχέσεων του ανδρογύνου πριν και μετά τον γάμο, χωρίς να επεκταθούμε στο θέμα του μοναχισμού, διότι η εργασία αυτή απευθύνεται σε Χριστιανούς εγγάμους, καθώς και σε αγάμους οι οποίοι επιθυμούν τον έγγαμο βίο.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

– Σάρκα μία

Βιβλίο: "Σάρκα μία - Μικρό οδοιπορικό στο μυστήριο του γάμου"Μικρό οδοιπορικό στο μυστήριο του γάμου

Συγγραφέας: Νίκος Αγνάντος
Εκδόσεις: Ακρίτας

[…] Είναι εξαιρετικό προνόμιο για τους Έλληνες, να διαθέτουν αυτή την τόσο πλούσια λατρεία της Εκκλησίας στη γλώσσα τους. Όμως, στις μέρες μας, αυτό το προνόμιο τείνει να καταστεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, βρόγχος που καταπνίγει τη δυνατότητα, όλο και μεγαλύτερου αριθμού πιστών, να έχουν πρόσβαση στις αλήθειες και στην εμπειρία της ορθόδοξης πίστης μας […]

Αυτό το βιβλίο, παρακολουθεί βήμα βήμα την Ακολουθία του Γάμου, διευκολύνοντας όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον πλούτο που κρύβεται κάτω από την, άγνωστη πλέον σ’ αυτούς, γλώσσα της λατρείας.

– Το ραντεβού του Άρη και της Αφροδίτης

Το ραντεβού του Άρη και της Αφροδίτης - Οδηγός ερωτικής προσέγγισηςΈνας χρήσιμος οδηγός για να πορευθείτε μέσα από τα 5 στάδια της ερωτικής προσέγγισης και να δημιουργήσετε μια τρυφερή και μόνιμη σχέση.

Συγγραφέας: John Gray
Μετάφραση: Δέσποινα Τούσα
Εκδόσεις: Φυτράκη

Tο Ραντεβού του Άρη και της Αφροδίτης δεν είναι απλώς ένα βιβλίο… Είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος που μας εξηγεί γιατί η χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι σημαντική αλλά από μόνη της δεν φτάνει. Mας καθοδηγεί πώς να πορευόμαστε στην ευτυχία μέσα από τα πέντε στάδια της ερωτικής προσέγγισης.

Χρειάζονται οι κατάλληλες τακτικές για να έχει αποτέλεσμα η αρχική ΕΛΞΗ. Απαιτείται προσοχή για να βρεθούμε με το κατάλληλο ταίρι και να ξεπεράσουμε τη φυσιολογική ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ έρχεται με τους σωστούς χειρισμούς. Στην ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ οι άντρες αντιδρούν διαφορετικά από τις γυναίκες και στα τέσσερα επίπεδα – σωματικό, συναισθηματικό, πνευματικό και ψυχικό. Είναι, όμως, απαραίτητη για μια αληθινή σχέση και μια χημεία με διάρκεια. Διαφορετικοί λόγοι οδηγούν άντρες και γυναίκες σε μια μόνιμη σχέση και στον AΡΡΑΒΩΝΑ, μέχρι να καταλήξουμε στο πολυπόθητο happy end – έναν ονειρεμένο γάμο.

– Το σώμα του Χριστού και ο κήπος των τέρψεων

Το σώμα του Χριστού και ο κήπος των τέρψεωνΚείμενα – μαρτυρίες για τις προγαμιαίες σχέσεις

Επιμέλεια: Μαρία Δημητριάδου
Κείμενα: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, καθηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγ. Όρους, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Καραμαντζάνης, Αρχιμανδρίτου Ιωαννίκιου Κοτσώνη, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κωστώφ, Ιερομόναχος Διονύσιος Βογλός, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Αρχιμανδρίτης π. Σαράντης Σαράντος, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος
Εκδόσεις: Μορφή – Εκδοθήτω, 2008

Θέμα του παρόντος βιβλίου είναι οι ερωτικές σχέσεις χωρίς γάμο, είτε συμβαίνουν πριν είτε μετά είτε ακόμα και χωρίς αυτόν, οι επιπτώσεις που έχουν οι σχέσεις αυτές στη ζωή του ανθρώπου και η στάση της Εκκλησίας απέναντί τους.

Εννέα πνευματικοί πατέρες της Εκκλησίας μας αναλύουν το θέμα από διαφορετική σκοπιά και με διαφορετικό ύφος και τρόπο ο καθένας, καταδεικνύοντας ακριβώς ότι μπορεί οι τρόποι προσέγγισης να διαφέρουν, η διδασκαλία όμως της Εκκλησίας είναι μία, αιώνια και αναλλοίωτη, κι όχι κάτι που ακολουθεί τη μόδα. (Τα κείμενα δημοσιεύονται κατά εκκλησιαστική τάξη και διατηρούν σχεδόν αυτούσια τη γλώσσα των συγγραφέων τους).

Παράλληλα στο βιβλίο αυτό γίνεται μια καινοτομία: μια αντιπαραβολή πνευματικού και “κοσμικού” λόγου, που φανερώνει τη διαφορά των καρπών της αμπέλου του κόσμου και της αμπέλου του Θεού. Τα ορθόδοξα κείμενα εισάγονται και διανθίζονται από στίχους – κραυγές ενός κόσμου που, διψασμένος για την πηγή της ζωής, ψάχνει να την βρει εκεί που δεν υπάρχει, όπως ο ταξιδιώτης της ερήμου που παραπλανάται από αντικατοπτρισμούς και οράματα οάσεων. Παραδίδουμε το βιβλίο αυτό στον αναγνώστη με την ευχή να μην περιφέρει τη δίψα του στην άγονη έρημο, αλλά να τη σβήσει για πάντα στην πηγή της ζωής.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

– Μεγαλύνθητι Νυμφίε…

Μεγαλύνθυτι νυμφίε... Η ιερολογία του θρησκευτικού ορθοδόξου γάμουΗ ιερολογία του θρησκευτικού ορθόδοξου γάμου

Συγγραφέας: Θωμάς Ν. Ζήσης
Εκδόσεις: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στόχος και διακαής επιθυμία του συγγραφέα είναι η πλησμονή της σοφίας που περικλείουν οι Ακολουθίες του Γάμου να γίνει κτήμα και βίωμα των αναγνωστών, είτε αυτοί είναι έγγαμοι είτε άγαμοι, κυρίως όμως των νέων ανθρώπων, αυτών που μέλλουν να έλθουν «εἰς γάμου κοινωνίαν»· να προβληματισθούν και να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα του θεοσύστατου αυτού θεσμού· να ενστερνιστούν πάνω απ’ όλα, ως χριστιανοί, το γεγονός ότι ο γάμος δεν είναι ένας απλός κοινωνικός θεσμός, μια συνηθισμένη σύμβαση ή κοινοπραξία και συμφωνία μεταξύ δύο ανθρώπων, ένα συμβόλαιο τέλοσπάντων που καλούνται να υπογράψουν και να τηρήσουν στη συνέχεια τους όρους του· αντίθετα μάλιστα· πρέπει ειλικρινά και ανεπιφύλακτα να πιστέψουν αυτό που παραδέχεται και διδάσκει η αγία μας Εκκλησία, η ορθόδοξη πίστη μας, ότι δηλαδή ο γάμος είναι μυστήριο θρησκευτικό και μάλιστα «μυστήριον μέγα» κατά τη διδασκαλία των Ιερών Γραφών και των εκκλησιαστικών Πατέρων.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)